Genom att producera din egen el med solceller kan du spara in mycket pengar på elkostnader. Ju högre spotpriset är desto mer sparar du på att producera din egen el. Dock ska det påpekas att spotpriset oftast är som högst under vintern, då vi har som minst soltimmar och därmed produktivitet från solceller.
Solceller har en lite längre återbetalningstid, på runt 10 - 20 år, vilket gör det till en långsiktig investering. Men då livslängden på solceller oftast ligger garanterad på minst 25 år, är det en lönsam investering. Då efter du återbetalat solcellerna så går du med vinst på all solel de producerar därefter.
När du köper el, oavsett om du har fast eller rörligt, betalar du alltid moms ovanpå kostnaden. På grund av det sparar du nästan alltid som mest på att självt använda elen du producerar. Jämfört med vad du skulle tjäna på att sälja den vidare.
Men i fallet med solceller i Sverige, då vi är så långt upp i norr, är skillnaden på soltimmar under vintern och sommaren enorm. På sommaren, när vi har som mest soltimmar, är det sol nästan dygnet runt (beroende på var i Sverige du befinner dig). Och på grund av det kan det hända att du producerar mer el än vad du använder, och behöver sälja den vidare..
Under vintern finns det färre soltimmar, och det är oftast då du använder som mest el. Solceller kommer inte kunna hjälpa lika mycket mycket här, men då du kan sälja vidare din el under sommaren jämnar det ut sig lite.
Skulle du producera mer el än du själv använder är det i nuläget inte lönsamt att lagra elen i batterier, då teknologin inte finns. Istället kan du sälja vidare elen till elnätet. Alla elbolag köper inte el från mikroproducenter, och hur mycket du får betalt när du säljer vidare skiljer sig mellan olika elbolag.
Hos vissa elbolag får du, som mikroproducent av grön el, spotpriset plus en liten bonus när de köper el av dig. Och om inte det skulle vara nog, som mikroproducent av förnybar energi får du även en skattereduktion på överskottselen du säljer vidare. Du får en skattereduktion på 60 öre per kWh du förser elnätet mer, på upp till 30 000 kWh per år. Det betyder att du kan få upp till 18 000 kr per år i skattereduktion.
När du säljer el som en privatperson har du även möjligheten till att elen du säljer blir momsbefriad. De betyder alltså att du inte behöver ta ut moms på den elen du säljer, och du tjänar då in hela försäljningsbeloppet. Du kan dock endast bli momsbefriad på försäljning upp till 30 000 kr per år. Det betyder att vid momspliktiga inkomster på 30 000 får du då in 25 % extra genom momsen du slipper betala. Du kan alltså tjäna upp till 37 500 kr per år utan att behöva betala moms.
För upp till 40 000 kr, per anläggning och år, behöver du inte heller betala någon inkomstskatt på försäljningen av el. Det är dock värt att påpeka att det alltid ska deklareras, även om du inte behöver betala skatt på det.
Vill du veta mer om skatteregler kan du läsa mer om det hos Energimyndigheten.
Säljer du vidare din överskottsel, som du fått från förnybara källor, kan du få en liten extra inkomst genom att även sälja elcertifikat. Allt du behöver göra är att ansöka om detta hos Energimyndigheten. Blir du godkänd, blir du belönad med ett elcertifikat för varje megawattimme förnybar el du producerar.
Du måste dock, precis som med din överskottsel, själv hitta köpare för dina elcertifikat. Du kommer att få ett konto, likt vid en internetbank, där du kan spara dina elcertifikat med. Så du behöver inte aktivt leta efter någon köpare för dina elcertifikat.
Priset på elcertifikatet är rörligt, och det finns en egen marknad för den. Priset följer där utbud efterfrågan som vilken annan marknad som helst. Du kan hitta mer exakta priser, och historiska priser, hos Ekonomifakta.